Ik krijg vaak de vraag; wat maakt een verhaal nu zo Krachtig?

Begin je verhaal krachtig

Toen ik op de eerste ochtend het lokaal binnen stapte van de opleiding, de Storytelling Academy, zag ik in het midden van de kring, de witte steentjes al klaarliggen op een rood kleedje. Je weet dat er dan iets gaat gebeuren, maar niet wat. De opdracht ging als volgt. Iedereen moest een steentje pakken. Er stond een woord op ieder steentje en aan de hand van dat woord moesten wij onszelf voorstellen. We konden niet zien welk woord je pakte, want de stenen lagen op hun kop.

‘Stel jezelf voor aan de hand van je steentje.’ Ik trok het woord Kracht!

Gelijk ging ik bedenken wat het woord Kracht betekende voor mij en wat ik erover zou kunnen vertellen. Hoe gek ook, ik had gelijk een verhaal. En iedereen pakte de juiste steen voor zichzelf. De woorden kwamen overeen met de persoon, maar er viel mij wat op. Als ik een andere steen had gepakt met het woord ‘vergeving’ of ‘liefde’ bijvoorbeeld, had ik er ook een verhaal van kunnen maken. De les was, we zitten vol verhalen. Het is er al.

De reis van de Kracht van Storytelling is daar voor mij begonnen.

3 tips voor een Krachtig verhaal

Tip 1: Begin je verhaal met een vraag

Je luisteraar heb je daarmee gelijk op ‘t puntje van zijn of haar stoel, je zet je luisteraar meteen aan en je hebt contact.

En het volgende onvermijdelijke wat essentieel is om in je verhaal en boodschap over te brengen is. Wat wil je vertellen met jouw verhaal?

Tip 2: Wat is het doel met jouw verhaal

Welk verhaal je ook verteld, weet áltijd wat je doel is. Wat wil jij met jouw verhaal vertellen? Wat wil je overbrengen bij die ander of duidelijk maken? Zorg ervoor dat jouw luisteraar, publiek of klant het doel wat jij door je verhaal wilt vertellen begrijpt.

Tip 3: Beginnen met vertellen

Je kan nog zo’n mooi verhaal in je hoofd hebben, maar zolang je niet begint met vertellen zal het alleen daarbij blijven. Dus begin vandaag nog te vertellen met jouw verhaal. Je ziet het aan het steentje met een woord erop, zo simpel kan het zijn.

En nu jij

Stel jij trekt het woord ‘Kracht’ en je moest een verhaal over jezelf vertellen, welk verhaal zou jij vertellen?

Over de auteur

Diana Bijlsma  -  Verhalen vertellen verbindt en geeft herkenning. We geven door verhalen betekenis aan de wereld om ons heen.

Mijn missie is dat jij een heldere boodschap communiceert, zodat mensen naar je luisteren, jouw verhaal begrepen wordt, deze wordt onthouden en wordt doorverteld.

Zo maak je van volgers, fans die uiteindelijk klant bij je worden.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>